top of page

ЮНЕСКО - джудото най-подходящ спорт за деца


ЮНЕСКО определи джудото за най-подходящ спорт за децата. Експертите го определят за най-подходящ за обучение на деца и младежи на възраст от 4 до 21 години.

Ползите oт него са не една и две.

Практикуването на джудо редовно развива в децата сила, бързина, гъвкавост, координация, рефлекси, концентрация, баланс, издръжливост, индивидуалност, самоувереност, познание на собственото си тяло и дисциплина.

Поради различните и динамични ситуации, в практиката на джудо детето е принудено да стимулира „тактическото си мислене“.

Джудото е подходящо за момчета и момичета. То не насърчава агресията, чрез отношенията си с връстниците си детето се научава да си сътрудничи, да уважава и развива себе си. Джудо се практикува без ритане или удряне, което е по-безопасно за децата, когато започнат да тренират бойни изкуства.

Въпреки че е бойно изкуство, джудото предава култура, традиции, уважение, дисциплина, емоционален баланс и въвежда много други ценности в ежедневните навици на децата.

Освен това джудото е и олимпийски спорт. Това е спорт, чиято практика е призната от ЮНЕСКО за най-препоръчвана за деца над 4 години.

Boec.BG

265 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page