top of page

Марк Христов за предложението от ОАЕ пред Boec.BG


21-годишният състезател по джудо Марк Христов даде специално интервю за Boec.BG и разказа за пътя към спечелването на бронзовия медал и офертите за състезателна дейност в чужбина, които е получил след това.

Състезателят на „Шун Джудо“ записа три победи в Загреб и така си завоюва първи медал при мъжете от елитен турнир на Meждународната федерация по джудо (IJF). Ето какво сподели националът ни по джудо след този успех.

Как се чувстваш физически и психически след спечелването на медала в Загреб?

– Радвам се, че завърших състезанието здрав и без сериозни контузии. Винаги след тежко състезание има известна доза болежки, но в рамките на нормалното. Спечелването на този медал ми показа, че вървим в правилна посока, както и че вече съм конкурентен на най-добрите състезатели в света.

Какво е чувството да спечелиш медал от Гран При на мъже едва на 21 години?

– Чувството е приятно, но не изненадващо предвид подготовката, която направихме.

Вече си играл срещу големите имена в категорията ти и си се представял повече от достойно. Върху какво смяташ да работиш следващия олимпийски цикъл, за да пробиеш в топ 15 на категорията?

– Смятам, че да се представиш достойно в дадена среща и това да я спечелиш са две много различни неща. Доста хора излизат за „геройската загуба“, докато според мен тя все пак си е просто загуба. Не мисля, че ще променим нещо конкретно в тренировъчния процес. Засега продължаваме по същия начин, но винаги сме отворени към нови идеи, които биха били полезни.

Разкажи за офертата от ОАЕ – каква беше тя, как протекоха преговорите, какво те мотивира да останеш тук?

– Бях на лагер в чужбина и след една от тренировките треньорът ми сподели, че има оферта от ОАЕ да се състезавам под техния флаг срещу определена сума. Треньорът ми ме познава достатъчно добре и дори не сметнахме за нужно да се поинтересуваме повече за предложението на ОАЕ. Преговори нямаше, защото не бих се състезавал за държава различна от България, независимо от примамливите суми за един 21-годишен. Все пак, предложението им ме зарадва, защото ми показа, че имам нужното ниво и хората започват да го забелязват.

През 2019-а Марк печели златен медал от европейска купа за младежи в Сараево, а две години по-рано печели сребърен медал от световно първенство за кадети. Той се състезава на елитни международни форуми от 2016-а.

Какво е това, което те различава от другите момчета на тази възраст? На какво дължиш бързия си прогрес в спорта?

– Не смятам, че съм различен, по-скоро съм момче, което от рано е избрало своя път и не спира да го следва. За съжаление, забелязвам, че повечето мои връстници нямат никакви амбиции за развитие в нито една сфера. Мисля, че прогресът ми не е бърз, а е плод на дългогодишен усилен труд и лишения.

Как можеш да опишеш за себе си преминаването от юноши към елита на спорта при мъжете? Колко голяма е разликата в силата, психическата нагласа, техниката и т.н.?

– Преминавайки от юношите към елита на мъжете, забелязах професионализма и постояннството, с което мъжете се отнасят към тренировъчния процес – нещо, което не се вижда при всички юноши. Със сигурност при мъжете силата и техниката са на по-високо ниво, докато за психиката мисля, че или я имаш, или я нямаш. Независимо от възрастта.

През 2020 и 2021 Христов изиграва 16 състезания при мъжете, но не планира да спре дотук…..на 5-и ноември той ще влезе в битка за медал от европейско първенство за мъже до 23 години.


През 2020 и 2021 направи много състезания на високо ниво. Кое е най-ценното, което научи за себе си и за спорта през последните две години?

– Научих, че колкото дадеш, толкова ще вземеш.

Какво те мотивира да продължаваш да тренираш ден след ден? Коя е твоята голяма цел в спорта?

– Мотивират ме всички хора зад мен, които се вълнуват и очакват всяко мое излизане на татамито. Хората, които не искат да успея също допринасят за моята мотивация. Моята голяма цел не е просто да отида на следващата Олимпиада, а да дам най-доброто от себе си и ако е писано да се върна с медал.

Имаш ли хобита? Нещо, което да те откъсне от мисълта за джудо?

– Имам най-различни хобита – от планината до морето. Зимата карам ски и сноуборд, а лятото обичам да разнообразявам, като практикувам всякакви водни спортове – най-вече кайт сърф и уейкборд. Освен това, обичам да играя и футбол. Намерил съм баланса и когато не е нужно, джудото не е в главата ми.

Какво си пожелаваш за предстоящия състезателен сезон?

– Пожелавам си да съм здрав и да покажа всичко на което съм способен. Няма да си пожелавам резултати, защото ако покажа всичко на което съм способен, те ще дойдат.


24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarii


bottom of page