top of page
SJC01358_edited.jpg

За клуба

Shun Judo Club е създаден през 2004 г. от няколко ентусиазирани млади хора разбрали, че практикуването на джудо ги е направило по-смели и по-добри. Работа на треньорите и убедеността им, че японското бойно изкуство – джудо може да бъде полезно за обществото направи Shun Judo Club място, където занимаващите се да се развиват физически и ментално, всеки да може да намери нещо полезно за себе си и място, от което да излизат добри хора и големи спортисти.

 

Какво представлява залата и тренировката за деца в нашия клуб?

 

В залата по джудо освен многото физически упражнения и хватки, които трябва да научи, всяко дете ще намери и една социална среда – копие на истинският живот. То ще трябва да се справя само и всичко да зависи от собствените му сили. Бялото кимоно прави всички деца равни, различават се само по цвета на колана, спечелен чрез придобиване на умения с цената на усилие, което всеки трябва да направи сам. Ако едно дете иска колан трябва да научи хватките. Ако иска да бъде силно, трябва да се старае в упражненията. 

Резултатът от старанието се вижда много бързо, удовлетворението от спечеления колан или успехът в някое доскоро невъзможно упражнение научава децата някак неусетно за тях на труд и старание. В тренировката има ситуации, в които някой помага на друг или има нужда от помощ, или е по-силен от един и по-слаб от друг. Така децата бързо разбират кое е честно и кое не и че трябва да се отнасят с другите така както искат другите да се отнасят към тях. 

 

Работата на нас – треньорите е освен на джудо умения, да ги учим и на правилата за поведение в залата и етикета на джудо, да следим за спазването му, с което създаваме подходяща среда, в която всеки да опознае себе си и да научи нещо полезно за бъдещето.

 

За различните възрастови групи продължителността и интензивността е различна но принципът и ритъмът е сходен. Под ритъм се разбира частите във времето. Първата част на тренировката е загрявка и упражнения за физически качества (сила, бързина, издръжливост, гъвкавост, ловкост). Тя има за цел да подготви тялото и умът за джудо. След това започваме да учим или усъвършенстваме хватките – това е втората час. В третата е най-важната джудо практика – рандори, където се използва всичко научено и придобито в другите части. Завършваме с разпускане, което да угъвкави тялото и успокои съзнанието. Между частите има почивка или спортна игра. За различните групи частите са с различна продължителност и някои от тях могат да се повтарят.

 

Разделяме децата на 3 възрастови групи.

Първа възрастова груп 5 – 9 години 

Целите ни са децата да свикнат с етикета на джудо, останалите деца и ритъма на тренировка, което да им помогне да бъдат концентрирани и работоспособни. Ще развиват общо – физическите качества по подходящ за възрастта начин и ще придобият първите си джудо умения. Под джудо умения разбираме – желание за рандори (схватка), правилна стойка, основен захват в джудо, правилно движение и начално разучаване на две-три хватки в стойка и партер. 

В тази възраст не е нужно децата да научат идеално хватките или да станат шампиони, а по-скоро използваме джудото и ситуациите, в които попадат на тренировка, като средство да ги научим да бъдат смели, креативни и толерантни. Треньорите (сенсей) сме повече учители и се нуждаем от помощта на родителите, за да разберат децата, че отиват на час по джудо, за да научат нещо и разбира се да се позабавляват.

 

Втора възрастова група 9 – 13 години

В нея продължаваме да изграждаме общо физическите качества, но с повече и по-трудни упражнения и ги трансформираме в специфични за джудо. Учим ги на повече хватки, комбинации и малко тактика за водене на рандори. 

В този период изискванията ни за научаване на техниките са големи, както и изискванията за дисциплина и старание в заниманията. В тази възраст обясняваме етикета на джудо и защо е важно да се спазва. Всеки трябва да разбере, че постъпките и държанието му в залата са от значение освен за него, а и за всички останали там.

 

Трета възрастова група 13 – 16 години

Това е възрастта, в която изискванията към момчетата и момичетата в заниманията са най-големи. Упражненията за основните физически качества както и специфичните качества стават повече и наистина трудни. В края на периода ще бъдат минали всички хватки до черен колан. Всеки от тях ще е получил своя колан в зависимост от уменията, които е придобил. Тук ги учим много комбинации, тактика, борба на захват, ритъм на атаките и цялостна стратегия в рандорито. Изграждаме стил, съобразен с личните качества и характер на всеки джудист.

В края на тази възрастова група очакваме заниманията по джудо в нашия клуб да са направили от момчетата и момичетата минали през него както добри спортисти, така и деликатни, толерантни и силни хора, познаващи собствените си възможности. За някои от тях джудото ще остане хоби, а за други, малка част – професия. Трети може и никога повече да не влязат в зала по джудо. Каквото и да се случи ние, треньорите в клуба, се надяваме, че спомена за залата по джудо ще бъде за децата спомен за вълнуващо място, научило ги на полезни уроци и създало приятелства за цял живот.

Банкова сметка: BG03BPBI79401065772401

Титуляр: СК "Шун Джудо, Джу-джуцу"

Банка: Пощенска банка – Юробанк АД

Банков код: BPBIBGSF

bottom of page